Billedvejledning

Passé bringer meget gerne billeder som del af artiklerne eller som kreative bidrag. Det er vigtigt, at du først læser vores krav for billedmateriale.

Billeder til bidrag

Hvis der findes relevant materiale, der understøtter dit bidrag, vil vi meget gerne have det med. Ideelt bringer vi 2-5 billeder per videnskabelig artikel.  Alle billeder trykkes i sort/hvid, men farvebilleder er velkomne.

Billeder skal ikke indsættes i selve artiklen eller andet dokument, men vedhæftes i mailen til Passé som separate .jpg- eller .png-filer. Giv gerne dine billeder et sigende navn og/eller nummer, så vi kan se sammenhænget mellem billede og billedtekst.

Hvert billede skal bruge en billedtekst og en kildehenvisning. Disse skrives bagest i dit bidrag. Billedteksten skal ikke være mere 1-2 sætninger, og må gerne forklare indholdet kort, men skal indholde 1) titel, 2) skaber, 3) årstal, hvis disse oplysninger findes. Billedets ophav skal være med, f.eks: “Foto: Mads Pedersen” eller “Kilde: Wikimedia commons”. Medmindre du selv har taget billedet, så sæt altid et link til, hvor du har fundet billedet, og tjek altid ophavsret, som du kan læse mere om i næste afsnit.

Hvis du vil have dit billede et bestemt sted i artiklen, så skriv gerne en kommentar, så vil layoutafdelingen tage det til efterretning, hvis muligt. Sørg for, at det er tydeligt, hvilket billede hører sammen med hvilken billedtekst, gerne ved at nummerere både billeder og billedtekster

Ophavsret

Det er meget vigtigt at indsenderen selv undersøger, hvorvidt billederne er ophavsbeskyttede eller ej.  Det mest optimale er at tage billederne selv eller at få samtykke af fotografen eller kunstneren til at bruge billedet. I de fleste tilfælde er dette dog ikke muligt, og der vil vi anbefale at søge i Wikimedias database over ikke-beskyttede billeder. Her kan langt de fleste nemlig sagtens trykkes i publikationer som Passé. Det kongelige Biblioteks Billedsamling kan også have billeder med en passende creative commons licens, men dette skal undersøges for hvert billede. Du kan altid spørge dine redaktører eller skrive en mail, hvis du er i tvivl om, hvorvidt et bestemt billede kan bruges.

Billedkvalitet

Billedkvaliteten er meget vigtig. Optimalt skal billederne være i 300 DPI (dots per inch), men hvis billederne har store dimensioner kan lavere også gå an. Du kan tjekke opløsningen (DPI) ved at højreklikke på billedet og derefter klikke på ‘egenskaber’, under fanen ‘Detaljer’ scroller du ned til ‘billede’ Hvor der er oplyst billedets dimensioner og DPI opløsning. 72 DPI er absolut minimumsopløsning. Jo større DPI, jo mindre dimensioner kræves, og omvendt. For eksempel: Til et billede i 150 dpi er dimensionerne 1000x 630 pixels ganske udmærket. Til et billede i 72 dpi er 1000 pixels derimod ikke nok, og dimensionerne skal op på i hvert fald 2000 pixels på den ene side.

Wikimedia commons har billedfiler der er passede til tryk i langt de fleste tilfælde, derfor anbefaler vi at du hovedsageligt søger billeder fra nettet dér. Billederne skal downloades fra siden og sendes ind til Passé i en seperat fil.
Alle billeder, tegneserier, malerier, logoer osv. trykkes i sort/hvid. Du behøver ikke indsende billedet i sort/hvid, vi skal nok sørge for at konvertere det.

Originale tegninger og malerier

Ønsker du at indsende helsides grafisk materiale skal det naturligvis passe til Passés dimensioner. Et billede/tegneserieside kan på tryk fylde maksimalt 20×20 cm, det svarer til 2362×2362 pixels. Du kan godt indsende materiale i større dimensioner fx. 50×50 cm, så længe de svarer til hinanden: 30×50 cm går derfor ikke, hvis siden er beregnet til at dække en hel enkelt side i Passé. Hvis dit materiale ikke skal/kan fylde en hel side modtager vi det gerne og finder en plads til det, eventuelt sammen med andre kreative indsendelser.

Opløsningen skal gerne ikke være under 300DPI. Scan dit materiale ind med en scanner, og undgå mobil billeder- de bliver skæve og kontrasten forringes meget nemt!

For tegneserier skal håndskriften være let læselig og her er computerskrevet tekst næsten altid at foretrække. Arbejd med seriens narrativ, sådan at den er let forståelig og tilgængelig for læseren (ligesom hvis det var en almindelig artikel du arbejdede med).

Vi trykker kun originalt materiale, det går altså ikke at finde satiretegninger o.a på nettet. Du skal selv eller i samarbejde med nogen andre som har samtykket til brugen af materialet, have udført det kreative. Desuden skal du være parat til at arbejde med dit indlæg ligesom hvis du havde indsendt en artikel (fx. sørge for bedre indscanning eller rette til i dimensionerne).

Du er meget velkommen til at spørge, hvis du er i tvivl om noget på tidsskriftetpasse@gmail.com